Iskolai beiratkozás

2024.03.22.

Közzétéve: 2024.03.22.

Tájékoztatás a 2023/2024. tanévre szóló általános iskolai beiratkozás folyamatáról

TISZTELT SZÜLŐ/ TÖRVÉNYES KÉPVISELŐ!

  1. Tájékoztatom, hogy a 2023/2024. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozásra 2023. április 20. (csütörtök) 8.00-19.00 óra között és 2023. április 21. (péntek) 8.00-18.00 óra között kerül sor. Ekkor szükséges beíratni az általános iskolába a tanköteles korba lépő gyermekét.
  2. A szülő köteles a tanköteles korba lépő (2017. augusztus 31-ig született) gyermekét a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni.
  3. A szülő, törvényes képviselő a beiratkozó gyermek körzetes iskoláját a Ceglédi Tankerületi Központ honlapján találja meg:
    http://kk.gov.hu/altalanos-iskolai-felveteli-korzethatarok-2023-2024-tanev
  4. Amennyiben Ön nem a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzetes iskolába íratná be a gyermekét, akkor is meg kell adnia a kötelező felvételt biztosító általános iskola nevét és címét is a jelentkezése során.
    Körzetes tanulónak számít jogszabály szerint az a tanköteles gyermek, aki a kötelező felvételt biztosító iskola körzetében található ingatlant otthonául használja (életvitelszerű ott lakás), és az ilyen ingatlan a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásában a tanuló lakóhelyeként vagy tartózkodási helyeként az iskolai beiratkozás első határnapját megelőző három hónapnál régebb óta szerepel.
  5. Akár körzetes, akár nem körzetes iskolába kívánja beíratni gyermekét, az első évfolyamra történő beíratáskor a személyes megjelenés kötelező.
  6. A szülő/törvényes képviselő csak egy általános iskolába nyújthatja be gyermeke jelentkezését.
  7. A szülő, törvényes képviselő a beiratkozási folyamatot a KRÉTA „Beiratkozás általános iskolába (BÁI)” 2023. április 5-től megnyíló e-Ügyintézés felületén (https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap) előzetes adatszolgáltatással gyorsíthatja, a felületen beküldheti a gyermek adatait az adott általános iskolába, azonban ebben az esetben is meg kell jelenni a beíratási időpontban személyesen. Javasolom és kérem az előzetes KRÉTA-adatszolgáltatást elvégezni, mert ezáltal jelentősen könnyebbé és gyorsabbá válik az személyes ügyintézés mindenki számára. (Amennyiben a későbbiekben módosítani kíván a már elektronikusan beküldött adatokon, akkor ezt úgy teheti meg, hogy jelzi (telefonon, e-mailben, az intézmény által meghatározott módon) az adott intézmény részére visszavonási vagy adatmódosítási szándékát. Az adatok módosítását az intézmény a KRÉTA felületén a kérés alapján elvégzi. Amennyiben a szülő visszavonja gyermeke jelentkezését, ennek következményeként a „BÁI” felületen az iskola a benyújtott jelentkezésre a szülő kérése alapján elutasító határozatot hoz, és az intézmény saját rendszerében a gyermek adatait a „Beiratkozás visszavonva” státuszba állítja. Ezen műveletek elvégzését követően Ön ismét be tudja nyújtani gyermeke jelentkezését egy másik iskolába.)
  8. A beiratkozáshoz kapcsolódóan az alábbi eredeti dokumentumok bemutatására van szükség:
    • – a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány
    • – a gyermek nevére kiállított TAJ kártya
    • – a gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány
    • – nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan
    • – a köznevelési intézmény által megjelölt egyéb dokumentum
      A dokumentumokat az iskola csak bemutatás alapján ellenőrizheti, azokról másolatot nem készíthet és nem tárolhat.
  9. A beiratkozással kapcsolatos részletes eljárásrendet, a beiratkozáskor esetlegesen bemutatandó egyéb dokumentumokat az intézmények a helyben szokásos módon közzéteszik, kérjük, erről a beiratkozás időpontját megelőzően tájékozódjon!
  10. Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat mindkét törvényes képviselő aláírásával ellátva kell benyújtani.
    A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben (így az iskola megválasztásában) közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
  11. A beiratkozási napok elteltével, 2023. április 24-én a kötelező felvételt biztosító, körzetes általános iskolába jelentkező körzetes gyermekek felvételre kerülnek.
  12. A körzettel rendelkező iskolába jelentkező, nem körzetes gyermekek esetében legkésőbb 2023. április 28-ig döntenek a gyermekek felvételéről az intézményvezetők, és ezután küldik el határozatukat Önöknek.
  13. A beiratkozási eljárás során, vagy annak lezárása után, legkésőbb két héten belül Önnek nyilatkoznia kell arról, hogy gyermeke számára hit- és erkölcstan vagy etika órát választja. A hit- és erkölcstan tantárgy választása esetén meg kell jelölnie, hogy melyik egyház hit- és erkölcstan oktatásának megszervezését kéri majd gyermeke számára. Az iskola a hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatos, az egyházaktól kapott információkat feltünteti a honlapján.
  14. A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, adatok megadása kapcsán Ön segítséget kérhet a gyermeke óvodájától – óvoda OM azonosítja, gyermekük oktatási azonosítója tekintetében. Természetesen iskoláink és a Ceglédi Tankerületi Központ is rendelkezésre áll a körzetes iskolákkal kapcsolatos információk, beiratkozás rendjével kapcsolatos kérdések esetén.

További információkat a Kubinyi Ágoston Általános Iskola oldalán találhat itt

Az eredeti tájékoztató megtekinthető itt

Az eredeti hirdetmény megtekinthető itt

További hírek