Információk Tápiószentmártonba költözőknek

Az utóbbi években sokan kerestek meg olyan – Tápiószentmártonnal kapcsolatos információkért – amik befolyásolhatják egy család ide költözését.

Mivel magam is jó dolognak tartom, hogy egy család életében a költözéssel járó nagy döntés előtt minden szempontot érdemes végig gondolni, ezért az alábbiakban igyekszem minél több információt megadni azoknak, akik Tápiószentmártont választanák új lakhelyüknek.

Településszerkezet (letölthető térkép):

Tápiószentmárton területe közel 103 km2, mellyel Pest vármegye 6. legnagyobb méretű települése. Ennek a területnek megközelítőleg 96 %-a mezőgazdasági terület. A lakóterület 4 részre tagolódik. (Nem számítva külön egységnek a település lakóterületein kívül több helyen elterülő tanyás térséget)

Az itt élők szóhasználatában az ún. „Ófalu” tölti be a településközpont szerepét. Itt található a legtöbb lakossági ellátást biztosító közintézmény, postahivatal, polgármesteri hivatal, élelmiszer- és egyéb boltok, üzletek, orvosi rendelők, iskolák, óvodák, sportcsarnok és tanuszoda, művelődési ház és könyvtár stb. Ezen terület a „történelmi településrész”, ezért itt jobban előfordulnak a korábban (80-100 éve) épült házak, de vannak újépítésűek is. Az ingatlankínálat erre elég vegyes, vannak felújítandó régebbi házak, de akadnak teljesen újak is. Az utcák közel mindegyike aszfaltozott, minden közmű (vagy kiépítésének lehetősége) rendelkezésre áll. Ez a rész olyanoknak megfelelő, akik nem rendelkeznek gépjárművel, nehezebben mozognak és leginkább helyben tartózkodnak, sokat veszik igénybe a helyi szolgáltatásokat, intézményeket.

A második legsűrűbben lakott területet a helyiek „Újfalu” néven emlegetik. Itt ritkábbak az öreg házak, mert a településrész benépesülése közel 50 – 60 éve kezdődött meg dominánsan. Ezen a részen jellemzően a régi „Kádár-kocka” háztípusok találhatóak meg nagy számban. Itt is van óvoda, több élelmiszerbolt, orvosi rendelő, azonban hivatali ügyintézésre és iskolába már az „Ófaluba” kell bemenni, ami kb. 3 km távolságot jelent, de közlekedik menetrend szerinti autóbusz járat. A közmű kiépítettsége megegyezik a településközponttal, ezen a részen is minden elérhető. Itt az autóval vagy kerékpárral rendelkezők vagy az utazni tudók élhetnek kevesebb bosszúsággal, hiszen a településközpont 3-4 km távolsága már okozhat problémákat a mindennapokban. Ezen településrész határában helyezkedik el a „Zártkerti” területrész (Szelei út egy része, Pulykás dűlő, Malom dűlő, Sashegy), ezért érdemes vásárláskor azt is figyelembe venni, hogy azon a részen más jogszabályok érvényesek pl. lakóépület NEM ÉPÍTHETŐ! (A földügyi szabályok vonatkoznak erre a területre. Vásárláskor művelési ágtól függően kifüggesztésre kötelezett lehet az ingatlanok többsége.)

A zártkerti terület kimondottan mezőgazdasági termelésre és állattartásra alkalmas, ezért az ide költözőknek el kell fogadniuk az ezzel járó kellemetlenségeket. Továbbá, mivel lakóépület nem építhető, ezért az esetleges hitelfelvételt sem engedélyezik a bankok!

A harmadik legsűrűbben és állandóan lakott terület „Göbölyjárás” településrész. Ezen a részen helyezkedik el a Tápiószentmárton-Göbölyjárás vasútállomás a 120. számú Budapest – Újszász vasútvonal részeként. Innen jelenleg napi néhány alkalommal van helyközi Volánbusz közlekedés a kb. 6 km-re lévő településközpont felé.

A településrész összesen 6 db („G” betűvel kezdődő) utcából áll, melyből jelenleg 4 földút, 1 részben aszfaltozott, 2 pedig mart aszfalt útalapig készült el. A közművek tekintetében a szennyvízcsatornán kívül minden közmű elérhető. A területen csak 1 db élelmiszerbolt található, minden egyéb közösségi szolgáltatást (a településközponti járat csekély száma miatt) többnyire más, szomszédos településeken vesznek igénybe az ott élők (pl. iskolai, orvosi ellátás). Ez a területrész azoknak a legmegfelelőbb, akik a vasúti közlekedést veszik igénybe a mindennapi életük során, hiszen itt a település vasútállomása közvetlenül elérhető, P+R parkolóval és kerékpár tárolóval ellátott.

Tápiószentmárton Gyógyvizes Strandfürdője köré épült a 4. településrész az „Üdülőövezet”. Itt megközelítőleg 1340 ingatlan található. A jelenleg szezonálisan működő strandfürdő köré épült ingatlanok között van üres telek, kis nyaraló, „bungaló”, de találhatóak egészen téliesített luxusházak is.

Jellemzően ezen a területen olcsóbbak az ingatlanok, mint a központban, hiszen a településrész ellátottsága is jóval alacsonyabb. A terület „főútja” a Kincsem út. Tőle jobb oldalra (a strand irányába haladva!) a „virág” nevű utcák találhatóak, ahol többnyire kiépült az ivóvíz, villany és földgáz hálózat. A Kincsem úttól balra helyezkednek el a „madár” nevű utcák, ahol a villany és gázhálózat érhető el, azonban az ivóvíz „pókháló” szerűen épült ki, ezért az nem minden ingatlanba köthető be! Az ide költözőknek minden esetben érdemes ennek utána kérdezni a vásárlás előtt, mert információink szerint a fúrott kutak jelentős részénél találtak már arzénos vizet, ezért annak fogyasztása nem ajánlott. Jelenleg ezen a területen a szennyvízcsatorna hálózat nem érhető el, ezért a szennyvizet szippantós autóval lehet elszállíttatni. A területen közel 50 utca található, amiből csupán 4 utcán van aszfalt réteg (Hóvirág, Kincsem, Pacsirta, Rigó), a többi utca jellemzően homokút, ami nagy szárazság vagy folyamatos esőzés esetén okozhat gondot a közlekedésben. Ez a rész alapjában véve az itt üdülők részére épült ki, leginkább nyaraló családok tartózkodnak a területen az év nyári időszakában.

Az utóbbi években egyre jobban népesül be a terület az állandó lakosokkal is, azonban ilyen céllal érdemes átgondolni a költözést, mert az ivóvíz esetleges hiánya hosszútávon nem nélkülözhető, továbbá minden messze van (csak autóval rendelkezőknek érdemes állandó lakhelyként választani). Az orvos, óvoda, iskola, boltok, busz- és vasútállomás is több kilométer távolságra vannak. Jelenleg buszjárat KIZÁRÓLAG a nyári időszakban érhető el ezen a részen, az is csak egy járat reggel 9 óra körül és egy járat este 18 óra körül. A téli időszakban itt NINCS buszjárat csak hétvégenként, illetve csak a kb. 2 km-re lévő Szelei úton jár helyközi autóbusz.

Abból adódóan, hogy többnyire a nyaralók használják a területet nem ajánlatos az állattartás, mert ebből folyamatos panaszok és bejelentések keletkeznek. A terület építési szabályai szerint állattartásra alkalmas építmény NEM építhető!

Munkalehetőség:

Tápiószentmárton Pest vármegye területileg 6. legnagyobb méretű települése, azonban a terület közel 96 %-a mezőgazdasági terület. Ebből adódóan sok a mezőgazdaságból élő állandó lakos, akik fő- és mellékállásban, vagy őstermelőként végzik tevékenységüket. Vannak, akik ezt saját lakóingatlanjuk telkein, napi rendszerességgel végzik, illetve a megtermelt javak kiárusítását is ott végzik (hétvégén is).

További foglalkoztatással kapcsolatos információ, hogy a legnagyobb foglalkoztató helyben jelenleg az önkormányzat és intézményei. Ezt követi (nem feltétlenül sorrendben) az Aranyszarvas Zrt. (mezőgazdaság), A Kincsem Áruház (háztartási, barkács és építőipari kereskedő), és két húsipari vállalkozás a Fejőshús Kft. (sertés) és a Csövi-hús Kft. (marha). Továbbá a Főkefe Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat. Tápiószentmártonba a beköltöző kisebb cégek növekvőben vannak, több kisebb bolt és egyéni vállalkozó is foglalkoztat dolgozókat.

Egyéb tekintetben több, ingázást biztosító céges buszjárat is elérhető a településen a környező településekre, illetve Szolnok, Budapest, Pécel, Gödöllő térségébe is. Az így elérhető munkák élelmiszeripari, autóipari, gyógyszeripari, összeszerelő, multi-áruházi stb. munkalehetőséget tudnak ajánlani.

Gyermekelhelyezés, nevelés:

A gyermekek bölcsődei elhelyezését jelenleg Nagykátán lehet megoldani, mert Tápiószentmártonban nincs bölcsőde (ezidáig nem volt rá igény). Azonban egy elnyert EU-s pályázatnak köszönhetően megkezdődött egy 28 férőhelyes bölcsőde tervezése és építése, melynek köszönhetően hamarosan helyben is megoldott lesz a kisgyermeknevelés bölcsődei formája is.

Tápiószentmártonban 1 óvodai intézmény található 3 telephellyel Tápiószentmártoni Napsugár Óvoda néven, melyben 3*3 korcsoportban történik az elhelyezés (elsődlegesen a települési körzethatárok szerint).

A három telephelyből 2 energetikailag felújított. Mindhárom telephely „Zöld óvoda” címmel rendelkezik és mindhárom hasonló felszereltségű (tornaszoba, játszóudvar). Az óvoda fenntartója az önkormányzat.

A településen a Kubinyi Ágoston Általános Iskola található a Ceglédi Tankerület fenntartásában, külön épületben elhelyezett alsó (felújított) és felső tagozattal. Az iskolarendszer mellett ugyancsak a Tankerület fenntartásában működik a Nagykátai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Tápiószentmártoni Tagintézménye, ahol a gyermekek művészeti (néptánc, grafika-festészet, népi- és egyéb hangszerek, ének) oktatása zajlik. Nagyközségünkben középiskolai oktatás nem található, a gyermekek jellemzően a környékbéli városok iskoláiba vagy Budapestre mennek továbbtanulni.

Közlekedés:

Tápiószentmárton Pest megye dél-keleti részén helyezkedik el. Autóval a legegyszerűbb megközelítése az M4 autóútról lehetséges több irányból is.

A 120. számú Budapest – Újszász vasútvonal Tápiószentmárton-Göbölyjárás vasútállomáson érhető el, ami a településközponttól 6 km-re található és autóbusz közlekedés csak részben köti össze a központtal. Menetrendek itt érhetőek el.

A helyközi autóbusz járatokkal (megközelítőleg) óránként lehet eljutni Nagykáta vasútállomásra (ahonnan vonatcsatlakozás indul Budapest Keleti Pályaudvarra, vagy körülbelül 20 perc várakozás után Szolnokra), illetve két óránként Ceglédre, Tápiószőlőst is útba ejtve. Menetrendek itt érhetőek el.

Vallási élet:

Tápiószentmártonban jelenleg katolikus, evangélikus, református és pünkösdi gyülekezetek működnek, melyek templomai, imaháza az „Ófalu” területén helyezkednek el. A „Göbölyjárás” településrészen is található egy kisebb kápolna, melyben az ott élő katolikus hívek élik vallási életüket családias hangulatban.

A településen található még a Blaskovich kápolna, mely az Egészséges és Erkölcsös Ifjúságért Alapítvány tulajdonában és üzemeltetésében működik, többnyire nyári táborokat tartanak minden korosztály számára.

A temetkezés tekintetében található nálunk evangélikus temető, amit az Evangélikus Egyházközség üzemeltet, illetve egy, a lakosság által „katolikus” temetőnek nevezett köztemető, amely az önkormányzat fenntartásában működik. Tápiószentmárton-Göbölyjáráson is található egy kisebb temető az ott élők szerettei számára, ugyancsak önkormányzati fenntartásban.

Egészségügy:

Községünkben egy gyógyszertár és három háziorvosi körzet található. A védőnői, fogorvosi szolgáltatás szintén helyben igénybevehető, illetve már vérvétel is megoldható hétfőnként hajnalban a helyben lakhellyel rendelkezők számára ingyenesen.

Fekvőbeteg ellátás tekintetében községünk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház területéhez tartozik. Járóbeteg ellátás szempontjából az onkológiai, érsebészeti, CT és urológiai szakrendelések kivételével (melyeket szintén a Ceglédi Toldy Ferenc Kórházban végeznek) a Nagykátai Rendelőintézethez tartozunk.

Vásárlás utáni átalakítás:

Ne feledje, hogyha átalakítást tervez a megvásárolt ingatlanon, akkor mindig meg kell felelni a törvényeken kívül, a helyi szabályoknak is, a településrendezési eszközök elérhetőek itt a weboldalon, illetve a nemzeti jogszabálytárban is. Az ingatlan közelében kiépített közmű hálózatokat pedig (ügyfélkapu regisztráció birtokában) az eközmű oldalon tudja ellenőrizni.

Fontos tudnivaló, hogy az ingatlanok előtti terület minden esetben KÖZTERÜLET, így az ott végzett bármely munka (fakivágás, faültetés, árokásás, árok betemetés, kapubeálló építés stb), illetve 30 napon túli tárolás (építő- vagy tüzelőanyag) az önkormányzat engedélyéhez kötött!

Azonban azt is érdemes tudni, hogy az 5/2004 GKM rendelet szerint az ingatlan tulajdonosának kötelessége az ingatlana előtti terület (járda, zöldsáv, árok, növényzet) karbantartása és rendeltetésszerű működtetése (pl. síkosságmentesítés) az út széléig terjedő területre!

 Egyéb tudnivalók:

Tápiószentmártonban az utóbbi időben sokan költöztek be a nagyvárosokból, de a jelenlegi lakosság túlnyomó részét még mindig a vidéki lakosság teszi ki.

Ebből adódóan sokan tartanak állatot (disznót, tyúkot, kacsát, kecskét, birkát, marhát stb.), amit költözés előtt érdemes feltérképezni, hiszen ebből sok probléma adódhat szomszédok között. Felhívom figyelmüket, hogy az állatokon, működőképességük megőrzése mellett, szinte lehetetlen a hangerőszabályozás.

Itt nem jár a villamos és nem dübörög a diszkó minden nap. De kukorékol a kakas, bőg a tehén, ugat a kutya, rikolt a gyöngytyúk és zúg a fűkasza vagy a flex naphosszat, mert a ház körül mindig van teendő (amit a dolgozó emberek hétvégén tudnak elvégezni!). Mezőgazdasági idénymunkák esetén hangos gépek járják útjainkat, akár késő este vagy kora hajnalban is. A szokások szerint pedig rendszeresen szól a harang is, nem csak negyed óránként, de az elhunytak lelkiüdvéért, imára hívásért is….

Ezért cserébe viszont tisztább a levegő, gyönyörű a táj, az érintetlen természet, családiasabb a hangulat és zamatosabb a saját portán nevelt zöldség vagy éppen a hús. Nem vész kárba a gyümölcs, mert a fáról megesszük (frissen, befőttként vagy lekvárként), a földről pedig kifőzzük. (A jogszabályok betartása mellett!)

A fentieket azért tartottam fontosnak leírni, mert sajnos egyre inkább szaporodnak a lakosság körében az ellentétek és ez által a hivatalban történő bejelentések. Véleményem szerint jobb még a költözés előtt tisztázni azokat a dolgokat, amik a későbbiekben kellemetlenségeket vagy olykor megoldhatatlan problémákat okoznak és újabb költözésbe kergetik a lakókat.

A településen több állatvédő szervezet is ellenőrzi az állatok tartását, ezért kérjük, hogy a kellemetlenségek elkerülése (és főként az állatok védelme) érdekében csak a jogszabályoknak megfelelően tartsák állataikat.

Remélem, hogy a fenti információkkal tudtam segíteni azoknak, akik Tápiószentmártont nézték ki életük folytatására. Ezúton is kérek minden helyi lakót (őslakost és „betelepült” lakót is), hogy viseltessenek egymás iránt kellő megértéssel és empátiával és tartsák be az íratlan szabályokat a közösségi együttélés zavartalan fenntarthatóságáért!

 Amennyiben még maradt kérdésük, kérem, keressenek bizalommal, állok szolgálatukra!

Tisztelettel:

Györe László
polgármester

Tápiószentmártonról további információkat tudhatnak meg a település honlapján való további böngészéssel!